loader image

1. Καθαρισμός της επιδερμίδας

Μια καθαρή επιδερμίδα, απαλλαγμένη από ρύπους, υπόλοιπα μακιγιάζ και περίσσεια σμήγματος είναι το πρώτο και ίσως πιο σημαντικό βήμα για ένα υγιές και νεανικό πρόσωπο. Ένα καθαρό δέρμα έχει τη δυνατότητα να ανανεώνεται γρηγορότερα, να απορροφά καλύτερα τα δραστικά συστατικά από τα καλλυντικά περιποίησης που χρησιμοποιούμε κα να έχει έναν λαμπερό και ομοιόμορφο τόνο.

Για να διατηρήσουμε μια καθαρή επιδερμίδα συνίσταται ο επαγγελματικός βαθύς καθαρισμός τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, ή και περισσότερες ανάλογα με τον τύπο και την κατάσταση του δέρματος. Με τον βαθύ καθαρισμό στο ινστιτούτο αισθητικής γίνεται στην ουσία μια «επανεκκίνηση» της επιδερμίδας. Αφαιρούνται τα νεκρά κύτταρα και το σμήγμα που έχει παγιδευτεί στους πόρους, ενώ παράλληλα ενισχύεται το μικροβίωμα της επιδερμίδας. Έτσι έχουμε μια επιδερμίδα καθαρή, λαμπερή, με ομοιόμορφο τόνο , έτοιμη να δεχτεί οποιαδήποτε μετέπειτα θεραπεία ή καλλυντικό προϊόν και ικανή να ανταπεξέλθει στις επιθέσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος (ήλιος, ρύποι, υγρασία, ξηρασία κ.α.)

(Για τον επαγγελματικό βαθύ καθαρισμός της επιδερμίδας σας ξεχωρίσαμε την εξειδικευμένη σειρά δερμοκαλλυντικών της Skeyndor Expert Cleanse Pro, με συνθέσεις που καθαρίζουν και προστατεύουν το δέρμα από τις εξωτερικές επιθέσεις, διεγείρουν το μικροβίωμα και ενισχύουν το φυσικό δερματικό φραγμό˙ και προϊόντα προετοιμασίας και αποκατάστασης του δέρματος για περιορισμό του ερεθισμού.)

Έπειτα από τον βαθύ καθαρισμό στο ινστιτούτο αισθητικής πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην συντήρηση του καλού αποτελέσματος στο σπίτι. Φροντίζουμε να καθαρίζουμε επιμελώς την επιδερμίδα μας πρωί και βράδυ με τα κατάλληλα προϊόντα για τον τύπο του δέρματος μας. Σε περιπτώσεις που φοράμε μακιγιάζ ή υπάρχει αρκετή λιπαρότητα στην επιδερμίδα συστήνεται ο διπλός καθαρισμός. Στο πρώτο βήμα χρησιμοποιούμε ένα καθαριστικό τύπου balm ή ελαίου, το οποίο θα απομακρύνει οποιαδήποτε λιπαρή ουσία υπάρχει στην επιδερμίδα μας. Στο δεύτερο βήμα χρησιμοποιούμε ένα καθαριστικό με βάση το νερό, π.χ. gel ή foam, το οποίο θα καθαρίσει αποτελεσματικά τους πόρους. Τέλος, περνάμε λοσιόν για να επαναφέρουμε το pH της επιδερμίδας.

(Δεν αποχωριζόμαστε τα αντίστοιχα προϊόντα για τη φροντίδα στο σπίτι από τη σειρά Expert Cleanse Pro της Skeyndor˙ συγκεκριμένα το Urban MIcelar Oil για την πρώτη φάση του καθαρισμού, το Mattifying Foam-In-Gel (για κανονικές-μικτές επιδερμίδες) ή το  Rich Foam-In-Milk (για ξηρές) για τη δεύτερη φάση του καθαρισμού και το Rebalancing Vitamin Essence που όχι μόνο αποκαθιστά της ισορροπία αλλά παράλληλα ενυδατώνει και μυρίζει μοναδικά!)

2. Βιταμίνη C + Spf για την πρωινή φροντίδα του δέρματος

Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη της βιταμίνης C για τον οργανισμό μας, τι μπορεί να κάνει όμως η βιταμίνη C για την επιδερμίδα μας ως βασικό συστατικό των καλλυντικών; 

Η βιταμίνη C αποτελεί ισχυρό σύμμαχο στη φροντίδα του δέρματος μας καθώς έχει πολλαπλά οφέλη. Αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο προλαμβάνει και καταπολεμά τη φωτογήρανση και επίσης συμβάλλει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών. Ενισχύει τον μεταβολισμό της επιδερμίδας καθώς και την παραγωγή κολλαγόνου, συστατικό απαραίτητο για την ελαστικότητα και την σύσφιξη του δέρματος. Βελτιώνει τα επίπεδα υγρασίας του δέρματος και το ρυθμό αναγέννησης των κυττάρων και κατ’ επέκταση προλαμβάνει και μειώνει της ρυτίδες. Αναστέλλει την παραγωγή μελανίνης, έτσι συμβάλλει στον αποχρωματισμό μελαγχρωματικών κηλίδων και λεκέδων και δημιουργεί έναν ομοιόμορφο τόνο στην επιδερμίδα. Τέλος, όταν συνδυάζεται με αντηλιακό ενισχύει τα φίλτρα απέναντι στη UVA και τη UVB ακτινοβολία, προστατεύοντας ακόμα περισσότερο το δέρμα από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της έκθεσης στον ήλιο.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που θα πρέπει να προσέχουμε όταν χρησιμοποιούμε βιταμίνη C στην skincare ρουτίνα μας. Η καθαρή βιταμίνη C είναι ένα ευαίσθητο και αρκετά ασταθές συστατικό που οξειδώνεται εύκολα. Γι’ αυτό επιλέγουμε συσκευασίες που δεν είναι διαφανείς, ώστε να προστατεύεται το προϊόν από την ηλιακή ακτινοβολία και τις κρατάμε σε σκιερό και δροσερό μέρος. Επίσης η καθαρή βιταμίνη C αποτελεί ένα δραστικό συστατικό που ανάλογα με τη συγκέντρωση μπορεί να είναι ερεθιστικό για κάποιες επιδερμίδες˙ για τις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες συστήνονται χαμηλότερες συγκεντρώσεις (5-10%). Τα τελευταία χρόνια, όμως, με την εξέλιξη της κοσμητολογίας έχουν έρθει στο προσκήνιο καλλυντικά που αποτελούνται από παράγωγα της βιταμίνης C (ascorbyl palmitate, sodium ascorbyl palmitate κ.α), τα οποία έχουν ίδια οφέλη χωρίς τις ανεπιθύμητες παρενέργειες. Τέλος, δεν συνδυάζουμε τη βιταμίνη C με άλλα δραστικά συστατικά, όπως ρετινόλη, AHA, BHA κ.α., δεν ξεχνάμε ποτέ το αντηλιακό όταν χρησιμοποιούμε βιταμίνη C και ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή του προϊόντος.

(Αγαπάμε την Energizing Emulsion από τη σειρά Power C+ της Skeyndor, με αυτό το προϊόν έχουμε μια ανάλαφρη κρέμα ημέρας με την απαραίτητη αντηλιακή προστασία, καθώς και τις αμπούλες Pure C Concenrtate 7% που δίνουν ένα boost λάμψης και αντιοξείδωσης σε πολύ συμφέρουσα τιμή!)

3. Ρετινόλη για τη βραδινή φροντίδα του δέρματος

Ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα συστατικά όσον αφορά την αντιγήρανση είναι η ρετινόλη, ή αλλιώς βιταμίνη Α, καθώς αποτελεί ένα πολυεργαλείο στη φροντίδα του δέρματος.

Ανάμεσα στα πολλά οφέλη της ρετινόλης για την επιδερμίδα είναι η ενίσχυση της ανανέωσης των κυττάρων και η παραγωγή κολλαγόνου, έτσι επαναφέρει την αρχιτεκτονική που διαθέτει μια νεανική επιδερμίδα. Ελαχιστοποιεί τις βλάβες που προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και ελαχιστοποιεί τις δυσχρωμίες, ομαλοποιώντας τον τόνο και την υφή της επιδερμίδας. Επίσης, λειαίνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες, χαρίζοντας ένα λείο και λαμπερό δέρμα. Τέλος, ρυθμίζει την παραγωγή του σμήγματος, βελτιώνει την εμφάνιση σημαδιών ακμής και πόρων και προλαμβάνει την εμφάνιση νέων βλαβών ακμής.

Όπως όλα τα δραστικά συστατικά, έτσι και η ρετινόλη απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή κατά τη χρήση της. Το μυστικό για να εντάξουμε τη ρετινόλη στην ρουτίνα περιποίησης του δέρματος μας είναι να το κάνουμε σταδιακά. Επειδή η ρετινόλη μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες, λόγω της δραστικότητας της, το δέρμα θα πρέπει να «συνηθίσει» στη δράση της. Γι’ αυτό ξεκινάμε με προϊόντα με χαμηλές συγκεντρώσεις και τα εφαρμόζουμε 1 φορά την ημέρα 1-2 φορές την εβδομάδα (ανά 3 ημέρες) και σταδιακά αυξάνουμε τόσο τη συγκέντρωση όσο και τη συχνότητα χρήσης. Σημαντικό είναι να εντάξουμε τη ρετινόλη στη βραδινή ρουτίνα ομορφιάς γιατί κατά τις βραδινές ώρες αναπλάθεται η επιδερμίδα αλλά και επειδή τα προϊόντα με ρετινόλη δημιουργούν ευαισθησία απέναντι στον ήλιο. Τέλος, δεν ξεχνάμε ποτέ το αντηλιακό το πρωί κατά τη διάρκεια της χρήσης ρετινόλης.

(Προτιμούμε το Intensive Repairing Serum-in-Cream της σειράς Power Retinol της Skeyndor, γιατί παρόλο που έχει υψηλή συγκέντρωση καθαρής ρετινόλης περιέχει επίσης bakuchiol (σταθεροποιητής της ρετινόλης με παρόμοια δράση χωρίς τις παρενέργειες) και εκχύλισμα σπόρων σόγιας που ελαχιστοποιεί τις δερματικές παρενέργειες για ασφαλή χρήση.)